Mama abuzivă

Mesajele pe care le foloseşte mama abuzivă pentru a-şi controla copiii:

®    Sunt o mamă extraordinară şi îmi eşti dator/datoare pentru că am avut grijă de tine, te-am crescut şi m-am sacrificat atât de mult pentru tine. Eşti responsabil pentru fericirea mea şi ar trebui să fiu persoana cea mai importantă pentru tine tot restul vieţii.

®    Îmi eşti dator să-mi spui tot ce se petrece în viaţa ta ca să folosesc acel lucru pentru a te manipula şi controla pentru a te face să te simţi vinovat.

®    Dacă încerci să te îndepărtezi de mine, să devii puternic şi independent, o să devin mai puternică… să te sun din ce în ce mai mult; o să vorbesc cu rudele despre tine iar ele o să te sune şi o să te facă să te simţi vinovat; o să mă îmbolnăvesc singură aşa că o să fii nevoit să vorbeşti cu mine pentru că o să-ţi fie frică că aş putea să mor şi o să te simţi responsabil pentru asta (desigur, eu vreau ca tu să crezi asta, pentru că funcţionează de fiecare dată); să folosesc orice şiretlic legat de vinovăţia ta, să te fac de râs cu comportamentul meu strigător la cer. Îmi sunt indiferente orice sfaturi de a mă da la o parte, de a tăcea, shimba sau face compormisuri. Sfaturile tale mă fac să revin cu forţă, folosind vina şi distorsionarea sistemului tău de credinţe pe care ţi l-am oferit în copilărie. O să te vânez până când o să iasă lucrurile ca mine, indiferent cât de mult ar dura consecinţele comportamentului meu scandalos.

®    Am dreptul să-ţi încalc intimitatea pentru că tu eşti extensia mea. Nu ai un Eu al tău şi niciodată nu o să te las să ai un Eu, dacă pot folosi vina sau manipularea pentru a te împiedica să ai un Eu.

®    De fapt nu te plac… sunt cu adevărat incapabilă de a plăcea sau iubi pe altcineva în afară de mine.

®    Cred că ar trebui să-mi oferi dragoste necondiţionată, respect, timp, atenţie. Cu toate acestea, eu rar îţi voi oferi aceste lucruri pentru că nu le meriţi şi pentru că nu mi-ai dat niciodată destul. O să te fac să crezi că doar dacă faci ceea ce vreau eu într-o zi îţi voi oferi şi eu, dar doar mă prefac şi te trag pe sfoară.

®    O să fie ca mine indiferent de ce o să se întâmple pentru că eu merit să fie ca mine. Nevoile tale (nu ar trebui să ai nevoi decât ca să-mi îndeplineşti nevoile mele) sunt nesemnificative iar eu nu le observ decât pentru a te manipula.

®    O să-ţi fac cadouri, dar întotdeauna o să aştept ceva în schimb iar dacă vrei să faci ceva ce eu nu vreau o să-ţi aduc aminte că îmi eşti dator. Sunt incapabilă de a mă bucura dăruind un cadou pur şi simplu. Sunt incapabilă de a empatiza sau de a-mi păsa dacă cineva suferă, în special de tine. De fapt, dacă pot să te fac să suferi pentru a face ceea ce vreau eu, e minunat!

®    Cum îţi permiţi să crezi că poţi avea o relaţie intimă cu altcineva în afară de mine, în special dacă ei sunt puternici, independenţi şi îţi arată cum sunt eu de fapt? O să fac tot ce-mi stă în putere să rup acele relaţii.

®    Nu ai dreptul să fii fericit dacă eu nu sunt fericită. De fapt, fericirea ta ar trebui să depindă de a mă face pe mine fericită… şi nimic altceva.

®    Nu-mi pasă dacă ai succes sau nu, decât dacă mă pot folosi de realizările tale să mă laud sau să dau bine, sau să mă folosesc de banii pe care îi câştigi. De fapt, aş prefera mai degrabă să fii disfuncţional, divorţat, singur etc. şi să locuieşti aproape de mine ca să te folosesc pentru poruncile mele. Dacă eşti slab, nefericit şi ros de vină, eşti mai uşor de folosit. Îmi place, de asemenea, să mă plâng celor din jur că eşti nerecunoscător pentru că asta îi face să îmi ofere simpatie.

®    Nu vreau ca tu şi fraţii tăi şi surorile tale să fiţi fericiţi şi să vă plăceţi. E în interesul meu să vă întorc unul împotriva celuilalt, pentru că atunci eu sunt în centrul vieţii tuturor şi primesc atenţie şi ceea ce vreau.

®    Îmi place să creez haos. Nu vreau ca oamenii din jurul meu să fie fericiţi, lipsiţi de stres şi mulţumiţi. Dacă simt că eşti fericit, o să folosesc orice truc din arsenalul meu ca să te supăr şi să te simţi josnic. Nu vreau să ai prieteni. Ar trebui să fiu eu de ajuns pentru tine.

®    Opiniile şi deciziile tale nici nu se compară cu ale mele. Dacă m-ai asculta şi ai face tot ce spun eu, ai fi deştept. Eu ştiu ce e mai bine pentru tine.

®    Realitatea este aceea pe care ţi-o spun eu. Asta nu are de-a face cu adevărul şi cu ce s-a întâmplat într-adevăr. Pot schimba realitatea crezând că este diferită.

®    Sunt maestră în modificarea comportamentului. Dacă faci ceea ce vreau, te recompensez… poate ocazional îţi voi spune ceva drăguţ sau bun sau poate nu te voi mai hărţui. Dacă nu faci ceea ce vreau eu, o să fac tot ce-mi stă în putere să te simţi nefericit până când îmi dai ceea ce vreau eu. Nu-mi pasă ce se întâmplă cu tine pentru că fericirea ta ar trebui să depindă întotdeauna de fericirea mea.

®    Intenţionat te fac să fii hipervigilent la stările mele. Ar trebui să fii mereu atent dacă sunt fericită ca să faci orice e nevoie pentru a fi fericită, dacă nu sunt. Desigur, nu sunt niciodată cu adevărat fericită. Schimb în mod constant ceea ce vreau pentru că rar vreau să simţi că ai avut succes în a mă face fericită, exceptând când eşti marioneta mea şi faci tot ceea ce vreau eu să faci. Este mai uşor să te controlez dacă te simţi nepotrivit şi fără succes.

®    Cu toate că mereu te fac să te simţi vinovat, eu sunt incapabilă de a simţi vina. De ce să mă simt vinovată? Sunt perfectă şi niciodată nu greşesc. Nu am conştiinţă. De ce să mă simt vinovată? Am întotdeauna dreptate. Am dreptul să fac ce vreau în ciuda legilor şi a regulilor pentru că eu sunt deasupra tuturor. Legile nu mi se aplică.

®    O să-i tratez pe copiii tăi mult mai bine decât te-am tratat pe tine ca să îţi arăt că ar fi trebuit să-mi oferi dragoste necondiţionată şi că e ceva în neregulă cu tine.

®    Ţi-am indus ideea că sunt extrem de puternică, de neînvins, mai deşteaptă şi mai competentă decât tine; mai bună decât tine la toate. Nu o să renunţ niciodată să fie ca mine şi nu va merita preţul pe care îl vei plăti pentru că nu mi-ai dat ceea ce am vrut. Ţi-am indus sentimentul că eşti incompetent, nesigur, fără nici o putere şi abilitate de a concura cu mine. Am menţinut intenţionat relaţia noastră ca de la mamă la un copil mic ca să te prăbuşeşti când sunt nefericită şi ca să-mi faci pe plac pentru a-mi primi dragostea. Simţul tău îţi spune despre mine că sunt puternică, înfricoşătoare, periculoasă, superioară ţie, mai deşteaptă şi mai capabilă decât tine şi nu mă poţi considera egalul tău niciodată ca adult. Atunci când erai copil m-am asigurat că nu vei avea succes în a-ţi îndeplini nevoile atât timp cât vei avea de-a face cu mine aşa că vei ajunge să crezi că nu-ţi vei satisface nevoile înaintea mea.